Kostelec nad Orlicí
Oficiální internetové stránky


Vyhledávání

 

Sociální sítě

  • Facebook
  • Youtube


Cesta: Titulní stránka

 

Sloup se sochou Panny Marie

 

 
 


Kvalitní barokní sochařské dílo  autorů Matese Mielnického a Jana Václava Hayslera z roku 1707 se nachází ve východní části Palackého náměstí v Kostelci nad Orlicí na poz. parc. č. 17, orientováno je k jihu. Pískovcová socha Immaculaty z jemnozrnného pískovce na sloupu s balustrádou, 12 m vysoká, tvoří architektonickou dominantu centra města, rozměry půdorysu včetně schodiště jsou 5,1 x 5,1 m.

Mariánský sloup je ohrazen balustrádou,  která je jeho nedílnou součástí. Na dvoustupňovém schodišti stojí balustráda, sestavená z trnože, čtyř rohových sloupků s rostlinným dekorem, čtyřbokých kuželek (novějších), dvou vstupních sloupků kosodélníkového půdorysu a krycího madla. Vlastní sloup je osazen na plintu o rozměrech 174x174x25 cm, následuje patka soklu. Na soklu jsou alianční erby s nápisovými plochami. Dřík sloupu s patkou je vysoký 6 cm a je zakončen korintskou hlavicí se čtyřmi andílky. Panna Maria – Immaculata, vysoká 2 m s kovovými pozlacenými atributy, svatozáří a kovovou lilií, je patrně z pozdější doby.

Sloup byl založen hrabětem Františkem Karlem Zárubou a obnoven jeho synem hrabětem Josefem Antonínem Zárubou v roce 1716. Socha byla opravována v roce 1857,  rekonstrukce barokní balustrády v roce 1979 restaurátory akademickým  sochařem Josefem Smetánkou (Praha)  a sochařem Ivanem Noskem (Praha), restaurována v roce 1996 zhotovitelem RAR s.r.o. Dvůr Králové na Labem, restaurování pravé strany balustrády v roce 2003 po poškození dopravními prostředky (RenoArt s.r.o. Dvůr Králové nad Labem) a v roce 2010 oprava balustrády akad. sochařem a restaurátorem Janem Víchem (Libčice nad Vltavou).   

Na patě dříku sloupu je alianční znak manželů hraběte Josefa Kinského a Marie hraběnky Černínové z Chudenic. Pod ním je nápis: Ke cti Boží Rodičce. Na soklu zpředu je alianční znak manželů hraběte Františka Karla Záruby z Hustiřan a Marie Maxmiliány hraběnky z Ugarte. Vzadu je alianční znak manželů hraběte Josefa Antonína Záruby z Hustířan a Eleonory hraběnky z Oppersdorfu.

 

 
Zodpovídá: Ing. Lenka Faltysová
Vytvořeno / změněno: 19.10.2015 / 19.10.2015
 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém