Kostelec nad Orlicí
Oficiální internetové stránky


Vyhledávání

 

Sociální sítě

  • Facebook
  • Youtube


Cesta: Titulní stránka

 

Sdělení Ukrajinským občanům

grafická ikona, vlajka Ukrajina
Policie České republiky se velmi intenzivně věnuje zajištění agendy ukrajinských uprchlíků před válečným konfliktem v jejich zemi. V souvislosti s tím se začínají objevovat první případy zneužití situace na Ukrajině různými podvodníky.
 

 
 

Policie České republiky se velmi intenzivně věnuje zajištění agendy ukrajinských uprchlíků před válečným konfliktem v jejich zemi. V souvislosti s tím se začínají objevovat první případy zneužití situace na Ukrajině různými podvodníky, a to zejména v souvislosti s registrací povolení k pobytu na území ČR.

Podvodné jednání se týká např.:

  • Nabídky, že ně někdo za úplatu zařídí zrychlení registračního procesu, případně vyjedná lepší a komfortnější podmínky.
  • Nabídky, že někdo za úplatu zprostředkuje dobře placenou práci (což v důsledku může směřovat k zavlečení osob do obchodu s lidmi – oběti mohou být donuceni k poskytování sexuálních služeb, otrocké práci, nebo k protiprávní činnosti).
  • Vylákávání osobních údajů a dokladů, které jsou pak zneužívány pro sjednání úvěrů, půjček nebo zřízení bankovních účtů pro páchání trestné činnosti (např. k legalizaci výnosů z trestné činnosti).
  • Telefonátů falešných bankovních úředníků nebo policistů, kteří nabízejí zabezpečení či zhodnocení finančních prostředků na bankovních účtech a následně vylákané údaje zneužijí ke zcizení finančních prostředků.

Sdělení Ukrajinským občanům je proto koncipováno tak, aby se k nim dostala informace, že řešení administrativních záležitostí v tíživé situaci neurychlí poskytnutím úplaty komukoliv, a to ani přímo vykonávajícím úředníkům nebo policistům. Často se o tento způsob jednání totiž snaží, přijde jim standardní. Zároveň se jim ve sdělení dostává informace, že nabídkou úplaty, nebo jejím poskytnutím se sami dopouští protiprávního jednání.

Služby poskytované ze strany Policie ČR nebo jiných orgánů státní správy v souvislosti s udělením víza k povolení pobytu, registrace u zdravotní pojišťovny, zprostředkování práce a zajištění nouzového ubytování jsou poskytovány Z D A R M A.

S řešením svých náležitostí jsou dále odkazováni na osobní jednání  s oprávněnými zástupci oficiálních institucí, či pomáhajících nevládních organizací. Poskytována je jim i informace, že pokud se stanou obětí trestného činu (či protiprávního jednání), měli by se obracet na Policii ČR. Vzhledem k jazykové bariéře je však v připravovaných materiálech uváděna záměrně tísňová linka 112.

 
 

Odkazy

 
Zodpovídá: Martin Rýdel
Vytvořeno / změněno: 16.3.2022 / 16.3.2022
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Aktuality
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém