Kostelec nad Orlicí
Oficiální internetové stránky


Vyhledávání

 

Sociální sítě

  • Facebook
  • Youtube


Cesta: Titulní stránka

 

Občanské průkazy-obecné informace

 

 
 
V současnosti lze pořídit OP pouze na úřadu obce s rozšířenou působností, kde jsou kontrolovány údaje o občanovi, včetně pořízení žádosti, digitální fotografie a otisků prstů žadatele. Otisky prstů se pořizují u žadatele staršího 12-ti let. Podklady jsou odesílány elektronicky do Státní tiskárny cenin k vyhotovení OP. Žádost o OP lze podat a vyhotovený OP vyzvednout na kterémkoli úřadu obce s rozšířenou působností v rámci České republiky, tudíž místo podání se již nemusí řídit podle místa trvalého pobytu žadatele. V případě žádostí a pořizování OP pro nepohyblivé a imobilní občany, zajišťují pracovnice agendy OP pořizování dat, fotografování i vlastní předání OP dle požadavků občanů buď v místech jejich trvalého pobytu nebo jiných zařízeních, jako jsou domovy důchodců, geriatrická centra apod. a to v rámci ORP.

Pokud občan souhlasí, je o vyhotovení OP bezplatně informován prostřednictvím SMS nebo e-mailu.

Lhůta pro vydání OP je ze zákona jeden měsíc.  Pokud občan potřebuje nový OP ve zkrácené lhůtě, jsou dvě možnosti, OP vydaný do 5 pracovních dní od podání žádosti o OP /nepočítá se den podání ani víkendy či svátky/, poplatek za tento OP je ve výši Kč 500,- u občanů starších 15-ti let, u občanů mladších 15-ti let je to částka Kč 300,-. Další možností je vydání OP do druhého dne s tím, že o tento OP si občan může požádat na jakémkoliv ORP, ale vyzvednout si ho musí pouze na Ministerstvu vnitra nebo požádat o tento OP na MV a tam si ho i vyzvednout. Poplatek za vydání OP do druhého dne je u občanů starších 15-ti let Kč 1.000,- a u občanů mladších 15-ti let je poplatek Kč 500,- s tím, že polovina poplatku se hradí na místě podání žádosti o OP a druhá polovina při převzetí OP na MV.

Dále lze vydat „dočasný občanský průkaz“ z důvodu technické závady na zařízení zabezpečujícím zpracování a přenos dat potřebných k vydání OP, která trvá déle než 7 dní. V tomto případě má OP platnost 5 měsíců a je vydán zdarma.

V případě nabytí státního občanství a na žádost osoby, která státní občanství nabyla a pokud o něj požádá do 2 měsíců ode dne nabytí, lze vydat OP s dobou platnosti 2 měsíce za poplatek u osob mladších 15-ti let Kč 100,- a osob starších 15-ti let Kč 200,-.

  • ilustrační foto, občanský průkaz


 
 
Zodpovídá: Martin Rýdel
Vytvořeno / změněno: 10.6.2020 / 18.8.2023
 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém