Kostelec nad Orlicí
Oficiální internetové stránky


Vyhledávání

 

Sociální sítě

  • Facebook
  • Youtube


Cesta: Titulní stránka

 

Kyberkriminalita na Rychnovsku

logo, Policie ČR
Oddělení hospodářské kriminality Územního odboru Policie ČR Rychnov nad Kněžnou je v současné době zahlceno internetovou kriminalitou. Více informací naleznete v tomto článku.
 

 
 

Oddělení hospodářské kriminality Územního odboru Policie ČR Rychnov nad Kněžnou je v současné době zahlceno internetovou kriminalitou. Ve spolupráci s Oddělením analytiky a kybernetické  kriminality PČR od počátku roku 2022 policisté zaznamenali obrovský nárůst případů, a to v řádu několika set procent. To obnáší velké zvýšení počtu prověřovaných případů, zvýšení počtů  poškozených a jim způsobené škody přesahující milionové částky.

Internetová kriminalita tu byla i v letech minulých, ale neměla tak silné zastoupení, jednalo se o jiné způsoby páchání této trestné činnosti a zaevidovaných případů bylo znatelně méně. Bohužel v současné době pachatelé zneužívají „volný trh“ a jejich působení v kyberprostoru je markantní.

U internetové (kybernetické) kriminality se jedná o majetkovou trestnou činnost, hlavně o podvody. Již od počátku jejího nárůstu bylo evidentní, že za vším stojí organizované zločinecké skupiny, které se takto vcelku snadno obohacují o obrovské zisky. V republikovém měřítku se jedná o desítky podvodů denně a o miliardy korun ročně. Pachatelé nemají důvod přestat, naopak stále mění své způsoby trestné činnosti, vymýšlejí nové varianty komunikace, vylepšují své legendy a přizpůsobují se změnám na trhu.

U internetové kriminality převažují čtyři základní způsoby páchání podvodů.

  1. Falešní zájemci o inzerované zboží
  2. Falešní bankéři a policisté
  3. Investování do kryptoměn a akcií
  4. Firma mění číslo účtu

Na co si dát pozor?

  • Při prodeji nikdy nereagujte na zaslaný odkaz a nepřihlašujte se v něm do své banky. Prodejci maximálně pošlete své číslo účtu. Všechny jiné požadavky jsou nesmyslné (proč bych se při prodeji přihlašoval do svého internetového bankovnictví) a směřují k jedinému – podvodu a zisku vašich peněz.

  • Pokud volá bankéř či policista s výstrahou, že máte napadený účet a musíte vybrat peníze, jedná se o podvod! Vždy si ověřte stav svého účtu ve své bance. Zajděte na kamennou pobočku nebo zavolejte na linku své banky. A když už si peníze vyberete a máte je v bezpečí u sebe, jaký je důvod vkládat je pak ihned do bitcoinmatu?

  • Osloví-li vás někdo k investici do kryptoměny či nákupu akcií, nikdy mu neumožněte vzdálený přístup ke svému počítači. Máte-li potřebu investice či nákupu akcií, řešte to se svojí bankou na kamenné pobočce nebo s ověřenou společností s referencemi.

  • Změnu čísla bankovního účtu si ověřte. Jestliže vám obchodní partner sdělí e-mailem, že mění číslo svého účtu, kam máte zaplatit za odebrané zboží, vždy si pro jistotu ověřte, zda komunikujete se skutečným obchodním partnerem, a že skutečně mění své číslo účtu pro platby!

Podrobnější informace hledejte v níže přiložených informačních letácích.

 

 
 

Odkazy

 
Zodpovídá: Martin Rýdel
Vytvořeno / změněno: 2.2.2023 / 2.2.2023
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Aktuality
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém