Kostelec nad Orlicí
Oficiální internetové stránky


Vyhledávání

 

Sociální sítě

  • Facebook
  • Youtube


Cesta: Titulní stránka

 

Buďte na internetu v bezpečí

logo, Policie ČR
Odhalíte včas, že na vás útočí online podvodníci? Vyzkoušejte si náš nový interaktivní test a zjistěte, jak jste na tom. Vítězí ten, kdo nePINdá!
 

 
 

I JEDNA CHYBA VÁS MŮŽE STÁT VŠECHNY ÚSPORY!

POZOR! Chce po vás někdo jménem vaší banky či Policie ČR přístupové údaje do internetového bankovnictví či údaje o platební kartě? NEBO abyste provedli platební transakci z důvodu hrozícího útoku na váš účet?

NEREAGUJTE, JDE O PODVODNÍKA!

IHNED KONTAKTUJTE VAŠI BANKU ČI VOLEJTE 158!

Základní desatero bezpečnosti

  • Starejte se o bezpečí svého počítače

Nainstalujte a pravidelně aktualizujte antiviry a firewally na svém počítači na nejnovější verzi. Zvýšíte tak bezpečnost svých souborů.

  • Zabezpečte si mobilní telefon

Určitě se do svých účtů přihlašujete častěji ze svého smartphonu než z počítače, chráníte ho ale minimálně stejně? V každém mobilním obchodě s aplikacemi najdete mnoho bezpečnostních aplikací, které jsou dostupné zdarma nebo za malý poplatek.

  • Ověřujte si původ aplikací

Aplikace a programy stahujte vždy z důvěryhodných a ověřených zdrojů, nejlépe přímo z oficiálních internetových obchodů s mobilními aplikacemi (Google Play či App Store). Před stažením věnujte aplikaci pozornost – čtěte recenze, zaměřte se na hodnocení a nebuďte mezi prvními, kdo ji stahuje.

  • Chraňte své přihlašovací údaje

Se svými přihlašovacími a osobními údaji zacházejte opatrně. Nikomu je nesdělujte a neukládejte je na počítačích ve veřejných sítích nebo ve škole. Upozornění! Banka vaše přihlašovací údaje nikdy nežádá a už vůbec ne telefonicky, e-mailem anebo prostřednictvím sociálních sítí!

  • PIN jako oko v hlavě

Je váš PIN datum narození nebo 1234? Rychle si ho změňte a zapamatujte. Pokud víte, že jste zapomnětliví a musíte si PIN schovat, nenechávejte ho v blízkosti platební karty a střežte ho jako oko v hlavě.

  • Mějte bezpečné heslo

Heslo by mělo být neodhadnutelné (NE vaše jméno apod.), silné (kombinace velkých i malých písmen a znaků), nezjistitelné (př. hackerský program zkouší slova ze slovníku) a především unikátní – nikdy nepoužívejte stejné heslo pro různé služby (př. sociální sítě, e-mail a bankovní účet)! Hesla s nikým nesdílejte a neukládejte je do prohlížeče. Pokud si je nezapamatujete, zapište si je, ale následně uložte na bezpečné místo (trezor)! Pokud je to možné, zvolte k účtům dvoufaktorové ověřování. Více o tom, jak na hesla se dozvíte zde.

  • Pozor na neznámé přílohy

Neotvírejte e-maily ani přílohy od neznámých a podezřelých odesílatelů, neklikejte ani na žádné odkazy v těle těchto e-mailů. Vždy raději zkontrolujte e-mailovou adresu odesílatele a pravopis.

  • Nakupujte jen u prověřených on-line prodejců

Přes internet nakupujte jen u prověřených a důvěryhodných prodejců – orientujte se podle ikony zamknutého visacího zámku u URL adres jejich webu, musí být bez jakéhokoli upozornění. To samé platí u přihlašování na jakýkoli web, bank zejména! U soukromých inzerentů a méně známých prodejců čtěte recenze.

  • Čtěte upozornění banky

Nejen ty bankovní, ale také vašeho počítače. Pokud upozornění jen odkliknete, může vám např. uniknout zpráva z vaší banky o útocích hackerů. Věnujte jim tak pozornost a chraňte sebe i svůj účet.

  • Informujte banku

Pokud máte, byť jen podezření, že se s vaším účtem děje něco podivného či špatného, kontaktujte svou banku. Přes infolinku vám zákaznická podpora dokáže zkontrolovat váš účet, zablokovat příkazy nebo ztracenou kartu.

Přežijete v online světě?

Vyzkoušejte si KYBERTEST!

www.kybertest.cz


  • JEDNA CHYBA VÁS MŮŽE STÁT VŠECHNY ÚSPORY!



 
 

Odkazy

 
Zodpovídá: Martin Rýdel
Vytvořeno / změněno: 16.12.2022 / 16.12.2022
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Aktuality
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém