Kostelec nad Orlicí
Oficiální internetové stránky


Vyhledávání

 

Sociální sítě

  • Facebook
  • Youtube


Cesta: Titulní stránka

 

V Kostelci vznikla nová naučná stezka

informace
Nová naučná stezka se nachází na okraji města Kostelec nad Orlicí směrem na obec Čermná nad Orlicí. Má 12 stanovišť s interaktivními tabulemi a je dlouhá cca 3,5 km. Celá trasa je značena turistickou značkou - naučná stezka.
 

 
 

Vážení spoluobčané,

Ti z vás, kteří rádi chodíte do přírody na procházku, jste určitě zjistili, že v Kostelci vznikla nová naučná stezka. Je to práce zaměstnanců městských lesů pod vedením jednatele Ing. Martina Záveského. Novou stezku najdete na okraji města Kostelec nad Orlicí směrem na obec Čermná nad Orlicí. Má 12 stanovišť s interaktivními tabulemi a je dlouhá cca 3,5 km. Celá trasa je značena turistickou značkou – naučná stezka.

Na prvním stanovišti načtením QR kódu zjistí návštěvníci základní informace o stezce a historii kosteleckého lesního majetku. Otočné dřevěné kolo na přiřazení listu a plodu ke stromu najdete na druhém stanovišti. Na třetím stanovišti ověříte znalosti zvířecích stop prostřednictvím kukátka. Pozorovatelnu ptáků kolem nás a po stopách zvěře obsahuje čtvrté a páté zastavení. Naučné pulty obsahují 4 frotáže, QR kód s hlasem zvířete a autorské ilustrace. Návštěvník si pomocí palce a ukazováčku vytvoří kukátko a hledá maketu. Navíc si může odnést jeho otisk (frotáž) a zjistit hlas prostřednictvím aplikace a QR kódu. Frotáž je výtvarná technika přenosu obrázku z šablony na papír, kdy na šablonu položíte papír a obyčejnou tužkou po něm přejíždíte, až se obrázek na papíře objeví. Strom jako domov a útočiště lesní fauny je šestým zastavením. Pod 16 odklopnými tabulkami jsou detailní ilustrace a zajímavosti, které se váží k zástupcům živočišné a rostlinné říše, a to včetně názvu rodového, druhového a latinského. Sedmé stanoviště zobrazuje typické prostředí daného ekosystému a jejich obyvatele. Některá zvířata jsou zobrazena v siluetách a úkolem je poznat a najít majitele siluety na otočných tabulkách. Z druhé strany tabulky je možné ověřit správné řešení a dozvědět se zajímavost o živočichovi. Lesní internet je dalším zastavením. Přehledné informace o propojení stromů prostřednictvím hub s kresbami v kostce představí fenomén lesního internetu.

Stanoviště č. 9 je zaměřeno na hlasy lesa. Šestnáct otočných tabulek s QR kódy s návodem na zvukovou tabuli. K lovení hlasů zvěře potřebujete jen mobilní telefon nebo tablet a nainstalovanou appkou „Lesní svět“. Lovem (naskenováním QR kódu) získáte do mobilního zařízení hlas zvířete, ilustraci a zajímavosti o něm.

Co by to bylo za les bez mravenců a mravenišť. Desátý prvek odhaluje nejedno tajemství a zajímavost ze života mravenců. Předposlední jedenácté zastavení odhaluje význam vody v krajině a napovídá, jak ji zadržovat. A posledním dvanáctým zastavením naučné stezky je biotop rybník. Zde obdobně jako na stanovišti č. 7 jsou některá zvířata zobrazena v siluetách a úkolem je poznat a najít majitele siluety na otočných tabulkách. Z druhé strany tabulky je možné ověřit správné řešení a dozvědět se zajímavost o živočichovi.

Výchozí bod naučné stezky

 
 
Zodpovídá: Martin Rýdel
Vytvořeno / změněno: 2.4.2024 / 2.4.2024
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Aktuality
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém